Service
Alergeny
Alergeny to zagadnienie, które coraz częściej pojawia się w tematyce kuchni. Tutaj przeczytacie o alergenach, które znaleźć można w produktach FRoSTA Foodservice.
Czym są alergeny i dodatki do żywności?
Coraz więcej ludzi cierpi z powodu alergii pokarmowych. Jednym z wymogów Unii Europejskiej jest regulacja zasad deklaracji alergenów, polegająca na ujawnieniu szczegółowej listy alergenów i dodatków do żywności, które mogą wystąpić w produktach.
Alergeny są substancjami w żywności, które mogą powodować nadwrażliwość układu odpornościowego. Mogą dostać się do organizmu poprzez wdychanie, dotyk lub spożywanie pokarmu. Nie stanowią one jednak zagrożenia dla 95% populacji.
Dodatki do żywności są celowo dodawane do produktów spożywczych podczas procesu produkcyjnego z powodów technologicznych. Mogą wywoływać reakcje alergiczne, ale nie są klasyfikowane jako alergeny z wyjątkiem dwutlenku siarki i siarczanów.
14 głównych alergenów
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki
- Jaja
- Ryba
- Orzeszki ziemne
- Soja
- Mleko (w tym laktoza)
- Orzechy
- Seler
- Gorczyca
- Sezam
- Łubin
- Mięczaki
- Dwutlenek siarki i siarczany (w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l)
Zgodnie z rozporządzeniem UE wszystkie powyższe alergeny muszą zostać wymienione na etykietach produktów, a wszyscy kucharze, szefowie, kelnerzy i inni pracownicy obsługi cateringu powinni się z nimi zapoznać.