Service

Alergeny

Alergeny to zagadnienie, które coraz częściej pojawia się w tematyce kuchni. Tutaj przeczytacie o alergenach, które znaleźć można w produktach FRoSTA Foodservice.

Czym są alergeny i dodatki do żywności?

Coraz więcej ludzi cierpi z powodu alergii pokarmowych. Jednym z wymogów Unii Europejskiej jest regulacja zasad deklaracji alergenów, polegająca na ujawnieniu szczegółowej listy alergenów i dodatków do żywności, które mogą wystąpić w produktach.

Alergeny są substancjami w żywności, które mogą powodować nadwrażliwość układu odpornościowego. Mogą dostać się do organizmu poprzez wdychanie, dotyk lub spożywanie pokarmu. Nie stanowią one jednak zagrożenia dla 95% populacji.

Dodatki do żywności są celowo dodawane do produktów spożywczych podczas procesu produkcyjnego z powodów technologicznych. Mogą wywoływać reakcje alergiczne, ale nie są klasyfikowane jako alergeny z wyjątkiem dwutlenku siarki i siarczanów.

14 głównych alergenów

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki
  3. Jaja
  4. Ryba
  5. Orzeszki ziemne
  6. Soja
  7. Mleko (w tym laktoza)
  8. Orzechy
  9. Seler
  10. Gorczyca
  11. Sezam
  12. Łubin
  13. Mięczaki
  14. Dwutlenek siarki i siarczany (w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l)

Zgodnie z rozporządzeniem UE wszystkie powyższe alergeny muszą zostać wymienione na etykietach produktów, a wszyscy kucharze, szefowie, kelnerzy i inni pracownicy obsługi cateringu powinni się z nimi zapoznać.

Lista alergenów